wtorek, 16 maja 2017

Wegańska jaglanka z jabłkiem i rozmarynem


Zainspirowana ostatnimi kulinarnymi wojażami po Trójmieście i rozbudzonym potwierdzeniem, że rozmaryn jest jednym z tych składników, do których mam absolutną słabość, zmajstrowałam śniadanie. Wegańskie, o wyczuwalnym aromacie, niezbyt przesłodzone, ultrazdrowe i pożywne.



Ta jaglanka trafi w serca osób, którzy nie boją się mieszać koktajli z zielonymi dodatkami, soków z pietruszką, truskawek z bazylią, czy karmelu z solą. Jeśli należycie do tych osób, ta kombinacja może okazać się śniadaniowym hitem.

Wegańska jaglanka z jabłkiem i rozmarynem


Składniki:


  • 30 g (3 łyżki) kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka roślinnego (ja używam sojowe waniliowe)
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 średniej wielkości dojrzałe i słodkie jabłko
  • Ok. 4 cm gałązki świeżego rozmarynu


Sposób przyrządzania:


Ugotuj kaszę wg własnego sposobu (ja ją najpierw przepłukuję, a następnie gotuję w czystej wodzie ok. 8 minut, aż wchłonie cały płyn).

W osobnym rondelku podgrzej mleko roślinne ze słodzikiem i gałązką rozmarynu. Aromatyczną miksturę wlej do ugotowanej kaszy, dodaj pokrojone w kosteczkę jabłka.

Gotuj przez kilka minut, aż jabłka nieco zmiękną. Przełóż do miseczki.
Jaglankę można posypać orzechami włoskimi lub laskowymi.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Preferuję taką ''łychostanją'', ale coś czuję, że i tak by mi smakowała :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha "łychostajna" <3 ja takie nazywam jaglanym budyniem :) Spróbuj, opcjonalnie daj mniej mleka i będzie "Twojsza" :)

      Usuń
  2. Połączenie smaków naprawdę intrygujące - muszę koniecznie wypróbować, zwłaszcza, że często jadam jaglankę, ale wyłącznie w wersji z jabłkiem i rodzynkami. Teraz rodzynki wymienię na rozmaryn:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, możesz zostawić rodzynki i dodać rozmaryn. Będzie słodsza i bogatsza ;-) Pokombinuj, rozmaryn jest naprawdę wdzięcznym dodatkiem do tego typu śniadań. Doskonale przełamuje i łączy smaki :)

      Usuń