wtorek, 15 listopada 2016

Ciasto na pizzę. Przepis podstawowy


Ne jadam jej często. Jak już nadciąga okazja, jest to raczej opcja domowa. Z ulubionymi składnikami, z ręcznie robionym sosem, przegryzana przy domowym ciepłym stole. Koniecznie na cienkim cieście, takim jak lubię. Poznajcie najprostszy i niezawodny przepis na najlepsze ciasto na pizzę.


Niekwestionowanym mistrzem pizzy w naszej Rodzinie jest moja Siostra. Potrafi w 15 minut wyczarować prawdziwą Italię na naszym stole. W najróżniejszych kombinacjach: z krewetkami,z fetą, z ogórkiem konserwowym, łososiem, cukinią, rukolą.

Prawdziwym Królem wypieków jest natomiast nasz Kuzyn, znany również jako wynalazca najdoskonalszego ciasta na pizzę. Z tego przepisu ciasto może być grube, cienkie, chrupiące lub puszyste. Jak kto woli. Buon appetito!

Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

do zaczynu:

  • 1 łyżka cukru

Sposób przyrządzania:
Do szklanki wsyp cukier i pokruszone drożdże. Mieszaj łyżką, aż kombinacja stanie siępłynna. Odstaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj olej i wlej wodę. Dołącz do całości drożdżowy zaczyn i wszystko zagnieć na gładkie ciasto.
Dla cierpliwych, ciasto można odłożyć na 30 minut.
Dla niecierpliwych, ciasto rozwałkować na pożądany kształt i rozpocząć ozdabianie swojej pizzy.

Piec w 190-200 stopniach przez 12 minut.

Przy okazji...to był właśnie ten moment, gdy rozpoczęliśmy produkcję domowej pizzy z wykorzystaniem powyższego przepisu.

Momenty. Spotkania. Rodzina. ♥♥♥ #przegryzam #pizza #domowa #kolacja #sobota #dom #saturday #family #time #foodblogger #foodlover #instafood #bestoftheday

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Aleksandra Kuźbida (@kuzbidowa_przegryzam)




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Z bardzo podobnego przepisu korzystam, kiedy robię ciasto na pizzę. Ostatnio poproszono mnie o jej ponowne zrobienie. Będę musiała się zmobilizować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze ciasto ever! Idealnie chrupiące i szybko się robi. Dzięki!

    Michał

    OdpowiedzUsuń