sobota, 8 października 2016

Ups, jesień przyszła. Przegryzam jaglankę z daktylami


Tłumaczenie się ze swojej nieobecności byłoby czynem co najmniej nieprzyzwoitym. Kłaniam się przed Wami i witam jesiennie. Nie ma co wracać do letnich czasów, gdy czasu na pisanie było znacznie mniej. Teraz, gdy sezon grzewczy w pełni, ciepłe kapcie i rozgrzewająca kuchnia są najdoskonalszą terapią, chroniącą mnie przed jesienną chandrą. Terapię zaczynam już od rana. Z jaglanką.


Chyba powoli się starzeje. Co prawda, jesień uwielbiałam od zawsze. Wcześniej stawała się ona jednak czymś w rodzaju niepokoju, rachunku sumienia i jakiegoś takiego poczucia... samotności? Tym razem zaczyna mnie się to podobać. Zaczynam lubić niekończące się leniwe popołudnia. I książki. Tak - październik rezerwuję na reset.
Dla wszystkich tych, którzy zaktualizowali swoje menu na tryb jesienny, polecam na śniadanie (i nie tylko) cudowną jaglankę z daktylami. Mnie towarzyszy już od kilku tygodniu.


Jaglanka z daktylami i żurawiną


Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej 
  • 1 szklanka mleka orkiszowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 4-5 daktyli
  • łyżeczka suszonej żurawiny


Sposób przyrządzania:
Kaszę jaglaną przez chwilę prażyć w suchym rondelku. Następnie wlać mleko, zagotować i zmniejszyć ogień - gotować aż kasza stanie się miękka (ok. 15 minut). Dodać wiórki i daktyle, przemieszać i odstawić na chwilę - daktyle powinny stać się delikatne i łatwe w "rozdziabaniu".
Na koniec dodać żurawinę, przemieszać i przełożyć do miseczki.
Całość można opcjonalnie polać syropem klonowym. Dla mnie jednak mleko orkiszowe i daktyle dają już wystarczającą słodycz.



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Supeeer! Kocham takie śniadania. Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie sniadanie na pewno odgoni jesienną chandrę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedno z moich ulubionych śniadań. Proste, a takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Pyszne! ja takie sniadania wlasnie nauczylem sie jesc, dzieki aplikacji www.kcalmar.com Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń