niedziela, 7 sierpnia 2016

Wegański krem kokosowy


Dawno nie jadłam na deser czegoś tak fantastycznego, szybkiego, prostego i po prostu zdrowego. Jak wiecie, moja miłość do masła orzechowego w każdej postaci oraz wszelkiego rodzaju kremów jest bezgraniczna. Blenduję niemalże wszystko, co może wydawać się idealne w gęstej konsystencji. Tym razem wybór padł na wiórki kokosowe. Efekt przeszedł moje oczekiwania, serio.


Słabość do papek i kremów być może jest związana z tym, że w dzieciństwie szczęśliwie nie byłam faszerowana kaszką manną (którą z sosem malinowym przegryzłabym z największą przyjemnością!), kleikami ryżowymi i zmiksowaną bezsmakową marchewką.
Teraz, gdy tylko dopada mnie ochota, robię szybką papkę z kaszy jaglanej lub kukurydzianej, dodaję owoce lub orzechy i szczerze się delektuję.

Ten krem kokosowy to trzyskładnikowe cudo. Idealnie pasuje do porannych naleśników lub omletów, chrupiących rogali lub do wyjadania łyżeczką. Ja tak lubię najbardziej.

Krem (masło) kokosowe


Składniki na średniej wielkości słoiczek:

  • ok.150 g wiórków kokosowych
  • 100 mleka roślinnego (użyłam jaglanego - jest doskonały dla tego kremu)
  • ok. 4 łyżeczki słodzika (u mnie erytrytol - o jego właściwościach przeczytałam tu: klik)


Sposób przyrządzania:
Do rozdrabniacza blendera wrzucić 100g wiórków kokosowych. Pozostałe lekko uprażyć na suchej patelni i również dołożyć. Miksować na wysokich obrotach ok. 5-8 minut, robiąc co jakiś czas przerwy. Wiórki powinny delikatnie puścić olej i zbierać się w zbite skupiska.
Dodać słodzikową mieszankę: erytrytol wymieszać w kilku łyżeczkach wody, aby powstał "syrop". Wlać do masy kokosowej, ponownie zblendować.
Na koniec dodać mleko jaglane i zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do słoiczka. Przechowywanie w lodówce sprawi, że krem szybko zamieni się w masło do smarowania.




Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Taki schłodzony krem byłby dobrym deserem w upalny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie kremy to ja mogę jadać w porcjach XXL XD <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł Ola. Na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy taka porcja kokosa przypadłaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki krem nada się jako krem do przekładania tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem przekonana, czy nie spłynie lub nie wchłonie się w biszkopt. Polecałabym zamiast mleka roślinnego dać mleko kokosowe (te z puszki - lepiej zastyga) i opcjonalnie dodać ciutkę agaru.

      Usuń