czwartek, 28 lipca 2016

Przy kawie i rozmowach należy przegryzać. Oto najprostsza domowa babka


Codzienny pęd, który towarzyszy mi od ostatnich kilku miesięcy nauczył mnie jednej ważnej rzeczy. Celebracji. Chwili, rozmowy, picia kawy, czytania magazynów i przebywania we własnym towarzystwie. Wolne momenty stały się luksusem, który coraz bardziej doceniam i za którym czekam z wytęsknieniem. Przenoszę się wtedy do czasów, gdy wolnego czasu było aż nadto, a ja nie byłam świadoma, jak cenną walutą obracam. Wiedziałam jednak, że w trakcie swobodnych leniwych rozmów, warto coś przegryzać. Kiedyś to była oranżada i chrupki. Dziś wolę kawę i domowe ciasto.

To ciasto nie jest fit. Nie jest bez glutenu, jajek, mleka i cukru. Wręcz przeciwnie. Babki są jednym z tych ciast, na  które nie pozwalam sobie zbyt często. Jednak często myślę o ich smaku. Piaskowe, cytrynowe, maślane, marmurkowe. Swoją ciężkością doskonale uzupełniają białą kawę i pogadanki. Lubię ich smak i z przyjemnością wspominam, gdy Mama i Ciotki łamały je w palcach i przegryzały do popołudniowych rozmów. 

Domowa babka marmurkowa


Składniki:
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 100ml mleka +  1 łyżka mleka
  • 400g mąki (250g mąki pszennej + 150g mąki ziemniaczanej)
  • 20g proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:
Miękkie masło utrzyj w cukrem, jajkami, mlekiem i solą. Do tak puszystej masy dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksuj do uzyskania bardzo gęstej jednolitej masy (możesz również robić to za pomocą drewnianej kuli - w tym miejscu Ciebie przepraszam, ale nie pamiętam, jak to się nazywa).

Połowę tej masy przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Do pozostałej masy dodaj kakao i 1 łyżkę mleka. Przełóż ją do jasnej masy w keksówce i delikatnie powywijaj widelcem. Możesz mniej lub bardziej, w zależności od fanaberii i chęci  uzyskania wzorków. 
Jak widzisz, ja postawiłam na prostotę:)

Babkę piecz przez ok 50-60 minut w temperaturze 190 stopni, do tzw. suchego patyczka.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Lubię takie proste przepisy :) Pyszna babka !

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam uczucie będąc ciągle na wysokich obrotach i chwila wytchnienia jest jak luksus ;) A jak już się trafi na pewno milej jest spędzać czas przy takiej babce i filiżance dobrej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo tak, dokładnie Marcelina :) Smak kawy zupełnie inaczej wtedy smakuje :)

      Usuń
  3. Smak dzieciństwa! <3 Przepis bardzo zacny ;) Muszę pomyśleć jak ją trochę odchudzić żeby móc skosztować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też myślałam o odchudzeniu :) Hmmm może:

      200g masła-> olej kokosowy
      1 szklanka cukru -> ksylitol
      4 jajka
      100ml mleka + 1 łyżka mleka -> mleko roślinne
      400g mąki (250g mąki pszennej + 150g mąki ziemniaczanej) -> wersja pełnoziarnista, ale wtedy nieco mniej
      20g proszku do pieczenia
      3 łyżki kakao
      szczypta soli

      __
      Choć wiadomo, że smaków dzieciństwa się nie zmienia! :)

      Usuń