czwartek, 14 stycznia 2016

Najprostsze wegańskie kotleciki fasolowe


Nawet, gdy jestem wyjątkowo bardzo zmęczona i wracam późnym popołudniem do domu, jest jedna rzecz, której nigdy nie pomijam przed pójściem spać. To przygotowanie posiłków na następny dzień. W kryzysowych chwilach wcale nie muszą być wyrafinowane i skomplikowane. Najważniejsze, aby moja wewnętrzna potrzeba poczucia bezpieczeństwa została zaspokojona, a ja, świadoma tego, że w lodówce czeka na mnie gotowe jedzenie, mogła spać smacznie i bezstresowo. Po dłuższej chwili, stwierdzam, że owych kryzysowych momentów jest u mnie całkiem sporo.


Albo nie mam czegoś w lodówce, albo ogarnia mnie wyjątkowo namolny leń. W takich momentach wybieram wyłącznie najprostsze przepisy. Te fasolowe kotleciki przegryzłam pierwszy raz w sylwestra i od pierwszego ugryzienia stały się moimi ulubionymi. Nie czekałam zatem dłużej i odtworzyłam je szybko po nowym roku.
Kiedy zechcesz, mogą smakować jak obiadowe kotlety lub miękkie ciasteczka na słono.

Wegańskie kotleciki fasolowe


Składniki:
Opcja 1
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża marchew
3-4 łyżki oliwy lub oleju z pestek dyni
1/2 łyżeczki soli (używam różowej himalajskiej)
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego koperku
1/2 łyżeczki czarnuszki (można pominąć)
3 czubate łyżki bułki tartej

Opcja 2
Pasta fasolowa wg tego przepisu
1 duża marchew
3 łyżki bułki tartej

Sposób przyrządzania:
Opcja 1
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski. Odcedzoną fasolę zblendować, razem z oliwą i solą, na gładką pastę. Przełożyć do miski z marchwią. Dodać pozostałe przyprawy i bułkę tartą. Wymieszać, do połączenia składników. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układać za pomocą łyżki średniej wielkości kotleciki. Piec w temperaturze 190-200 (w zależności od piekarnika) przez 25 minut. Po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 25 minut.

Opcja 2
Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać pastę fasolową wg tego przepisu. Dodać bułkę tartą i wymieszać do połączenia składników. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układać za pomocą łyżki średniej wielkości kotleciki. Piec w temperaturze 190-200 (w zależności od piekarnika) przez 25 minut. Po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 25 minut.


Smacznego!


9 komentarzy:

  1. O mniam! Uwielbiam takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam wszystkie składniki, przyprawy nieco inne i wielką ochotę na te kotleciki! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pozostaje nic innego, jak rozpocząć ich produkowanie! ;-)

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie kotleciki z fasoli, bo nie tylko są smaczne, ale i sycące. W sam raz na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry zwyczaj przygotowywania jedzenia mimo wszystko, inaczej łatwo wziąć w rękę bezwartościowy zapychacz. Kotlety wyglądają smacznie, do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń