poniedziałek, 4 stycznia 2016

Noworoczne postanowienia: przegryzać dużo dobrego! Najlepsze ciastka owsiane


Zanim rozprawię się ze starym rokiem, muszę wykonać pewną misję. Wiąże się ona z niezliczoną liczbą zmarzniętych paluszków, czerwonych nosów, dreptających stóp i spierzchniętych ust.


Atakujący od kilku dni mróz, nie sprzyja noworocznym postanowieniom, aby jeść mniej i lekko. Ba, organizm domaga się większej ilości ciepłych dań, a brzuszek stale chce być przepełniony i nagrzany. Na ratunek własnego sumienia, dobrego samopoczucia i wytrwałości w przestrzeganiu diety, nadchodzą najlepsze na świecie ciasteczka owsiane. Sparowane z zieloną herbatą, kawą zbożową lub ciepłym mlekiem migdałowym, staną się najmilszą częścią dnia. Przegryźcie!

Najlepsze ciastka owsiane (ok. 32 sztuki)


Składniki:
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 szklanki płatków owsianych (górskich)
3/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki pestek dyni
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g pokruszonej dobrej jakości czekolady (dla dzieci polecam mleczną)

150 g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru (lub mniej)

Sposób przyrządzania:
W dużej misce wymieszać: mąkę, płatki owsiane, słonecznik, dynię, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i pokruszoną czekoladę. W niewielkim rondelku zmiksować jajka, miękkie masło i cukier (masło może zrobić niewielkie "grudki", ale nie trzeba się tym przejmować). Maślano-jajeczną papkę przełożyć do suchych składników i wymieszać, aż wszystko się połączy. Masa może być sucha i krusząca się.

Za pomocą łyżki, wykładać porcje ciasteczek na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Dłońmi wyrównać brzegi i ugnieść ciasteczko, a następnie delikatnie spłaszczyć.

Piec w temperaturze ok. 190-200 stopni (w zależności od piekarnika) przez 15-17 minut (doglądać, aż lekko się zarumienią).

Uśmiechać się. Dużo. Ładnie.



Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Takie ciacha są zdecydowanie moimi ulubionymi! Pyszności ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie :) dziś robię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. były pyszne :) i zniknęły w mgnieniu oka :) dzięki za przepis

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. ahhh, moje też :) jem je praktycznie codziennie w pracy!

      Usuń
  4. ale mi ochoty narobiłaś.. uwielbiam owsiane ciasteczka i na pewno wykorzystam ten przepis! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają pyszni i chyba nawet takie beztalencie jak ja da radę je zrobić :)

    Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takim to nie odmówię! Miło rozpocząć dzień z takim ciasteczkiem do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś namiętnie używałam wszystkiego co zdrowe, pełnowartosciowe, itp. Zrezygnowałam z tego, ale jakiś czas temu kupiłam sobie znowu mąkę pełnoziarnistą. Takie ciasteczka też od dawna chciałam zrobić. Czas więc zabrać się do roboty, bo Twoje wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Madam, na pewno będziesz zachwycona :)
      Smacznego!

      Usuń
  8. Uwielbiam ciastka owsiane, są bardzo zdrowe i smaczne. Twoje ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :) A mógłbym w tym przepisie zastosować miód zamiast cukru brązowego? Lubie połączenie miodu z ciastkami owsianymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Melvit, śmiało - kto nie eksperymentuje, ten nie wie :) Myślę,że miód będzie doskonały, ciasto nie ucierpi na konsystencji :) Ewentualnie dorzuć wtedy ciut więcej płatków owsianych ^

      Usuń