środa, 2 grudnia 2015

Z worka brukselki. Pomysł na drugie śniadanie do pracy


W moje ręce wpadł ostatnio worek brukselki. Dostałam ją w prezencie od brukselkowego niejadka, z nadzieją, że spożytkuję ją jakoś rozsądnie. Przyjęłam zatem prezent ze szczerym i szerokim uśmiechem, ponieważ, odkąd polubiłam brukselkę, traktuję ją jako wdzięczny składnik do wszelakich eksperymentów. Biorąc pod uwagę mój permanentny brak czasu, postanowiłam, że potraktuję ją w nie więcej niż dziesięć minut.


Por, który został mi po zupie grzybowej (kliknij po przepis), sugerował swoim kolorem, że warto go wykorzystać przy najbliższej możliwej okazji. A że zielony do zielonego pasuje idealnie, bez zastanowienia połączyłam te dwa składniki. Dodając trzeci - też zielony.

Brukselka z porem i wodorostami


Składniki:
ok. 0,5 kg brukselki
2 łyżki oleju z pestek dyni
ok. 20 cm pora (biała część)
2 łyżki sosu sojowego
ok. 4 cm wyciśniętego z tubki wasabi
7-9 wodorostów Wakame

Sposób przyrządzania:
W rondelku rozgrzać olej. Wrzucić posiekany na cienkie paski por i przez chwilę dusić. Wrzucić umytą i przekrojoną na pół brukselkę, zalać 1/2 szklanki wody, przemieszać i dusić pod przykryciem ok. 6-7 minut. Po tym czasie wlać sos sojowy, dodać wasabi i wszystko przemieszać. Na koniec wrzucić wodorosty i przemieszać, aż uzyskają swoją odpowiednią objętość.
Posypuję uprażonym sezamem, chowam do lunchboxu i zabieram do pracy na drugie śniadanie.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam brukselkę, zwłaszcza taką lekko rozgotowaną. :D

    OdpowiedzUsuń