niedziela, 18 października 2015

Wegańska czekolada trzyskładnikowa do gryzienia


W moim domu istnieje pewna magiczna szufladka. Gdy byłam mała, skradałam się do niej, nie bacząc na porę dnia i szperałam w kolorowych papierkach. Oczy przybierały różną wielkość, w zależności od znaleziska, a buzia umorusana była rozmaitymi smakami. Szufladka ta bywała źródłem radości, ukojenia, a czasem i zawodu. Teraz, gdy przyjeżdżam do Rodziców, lubię ją rozsunąć i wertować słodkie stosiki. Wybieram ulubione smaki mojego M. i pakuję w walizkę. Lubię tam zaglądać, chociażby dla samego uczucia dziecięcej ekscytacji. Myślę, że w większości domów istnieje taka szufladka. Wypełniona słodkimi cudami.



Otulona tymi wspomnieniami, zagospodarowałam górną półeczkę w naszej kuchennej szafce na takie właśnie skarby. Ułożyłam tam okrągłe pudełka, do których chowam wszelkie łakocie. Moja miłość do czekolady skrywa się jednak tylko w sercu. Na co dzień to mój M. szeleści srebrnymi foliami i uśmiecha się, gdy czekoladowy zastrzyk zacznie działać. W trosce o niego, postanowiłam zrobić własną... czekoladę. Trzyskładnikową, wegańską, z dobrymi rzeczami na górze. Taką polubiliśmy oboje.

Wegańska czekolada 


Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego (ekologicznego, tłoczonego na zimno)
2 łyżeczki dobrej jakości kakao
2 łyżki syropu klonowego

do posypania:
jagody goji
mielone orzechy włoskie
żurawina

Sposób przyrządzania:
W rondelku rozpuścić olej kokosowy. Odstawić z ognia, dodać kakao i syrop klonowy. Wymieszać do jednolitej masy. Do pudełeczka wyłożonego papierem do pieczenia przelać masę. Wyrównać i posypać czym tylko chcemy. U mnie były to jagody goji, suszona żurawina i mielone orzechy włoskie.
Wstawić do zamrażalki na ok. 30 minut. Przetrzymywać w zamrażarce lub w lodówce w zamkniętym pudełku.



Smacznego!








5 komentarzy:

  1. Jak to fantastycznie wygląda! Niejedna produkowana i sklepowa mogłaby się schować! Do tego wegańska, jestem zachwycona. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) no i sklepowe nie miałyby tylko trzech składników :P

      Usuń
  2. proste, szybkie i zdrowe!! nie zapominając o tym, że do tego jeszcze przepyszne :) koniecznie muszę się zabrać za produkcję takiej domowej czekolady <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki prosty przepis i mamy wegańską czekoladę. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Też mam taką magiczną szufladę:)

    OdpowiedzUsuń