środa, 14 października 2015

Przegryź gorgonzolę z gruszką. W sałatce


Wbiegam szybko do mieszkania. Rzucam torbę w bok. W butach i szaliku niezgrabnie otwieram laptopa, trzymając jednocześnie w dłoni przegryzioną bułkę. W pogoni za czasem chcę coś napisać, chociaż moja głowa jest ostatnio przepełniona zupełnie innymi sprawami. Tak więc zasiadam szybko na drewnianym stołku, połykam ostatniego kęsa kanapki i proponuję coś lżejszego. Na uspokojenie głowy i ciała. Szybka sałatka na długie wieczory.


Od kiedy ją spróbowałam, stała się dla mnie sałatkowym połączeniem idealnym. Smak gorgonzoli, gruszki i nerkowców to mikstura nie do podrobienia. Kiedykolwiek byście mnie nie spytali, zawsze odpowiem, że to moja ulubiona. I mojego M. też. Znajdźcie zatem pięć minut w ciągu pędu dnia i zróbcie ją. Uwierzcie mi, że warto zatrzymać się na chwilę dla tego smaku.

Sałatka z gorgonzolą i gruszką


Składniki:
1/2 sałaty lodowej
1 duża gruszka
6-7 suszonych pomidorów w oleju
100 g sera gorgonzola
garść orzechów nerkowca

Sposób przyrządzenia:
W szerokim szklanym naczyniu wyłożyć porwaną sałatę lodową. Na niej ułożyć pokrojoną na cienkie paski gruszkę. Następnie dodać posiekane suszone pomidory oraz pokrojony ser. Na samym wierzchu wysypać podprażone na suchej patelni nerkowce. Całość polać 1 łyżką oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami.
Ser pod wpływem ciepła orzechów stanie się miękki, a sałatka nabierze charakterystycznego słonego posmaku. Świetnie komponuje się z białym winem.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam połączenie gruszki i gorgonzoli a do tego nerkowce mmm pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja już wiem co sobie dzisiaj zaserwuję na kolacje. :-) Połączenie sera i gruszki należy do moich ulubionych, często dodaje te składniki do croissanta. W sałatce to też genialny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma do jak połączenie serów i owoców :) Gruszka i gorgonzola, winogrona i camembert, ser żółty i truskawki...delicje :)

    OdpowiedzUsuń