poniedziałek, 7 września 2015

Jesienna cukinia jako warzywne spaghetti



Spadał swobodnym lotem. Z gracją bujał się to w lewo, to w prawo. Złocistą barwą oślepił przez chwilę. Zmuszona, aby przystanąć, pobawiłam się z nim w berka, aż w końcu odskoczyłam, by mógł bezszelestnie położyć się na ziemi. Przyglądałam mu się całkiem długo, kalkulując dni w kalendarzu. A więc przywędrował tu wraz z wrześniowym wiatrem i przedjesiennym deszczem. Złocisty liść, który symbolicznie rozpoczął moje wełniane popołudnia z porcelanowym kubkiem zielonej herbaty. Witajcie rozgrzewające posiłki, korzenne zapachy i złocisto-brązowe barwy!


Mogłabym toczyć sama ze sobą permanentną walkę o to, co lubię bardziej. Upalne i szalone lato czy leniwe i bezpieczne popołudnia zakopane w kocu, otulone ciepłymi ramionami. Prawda jest taka, że obie te pory darzę specjalnym uczuciem. Wszystkie znaki na niebie wskazują na to, że jeszcze pozachwycam się gorącymi dniami i nocnymi imprezami. Na tę chwilę jednak mój nastrój włączony jest na nostalgiczne mieszanie ulubionej cukinii, którą tym razem ubieram w jesienne barwy.
Puchowe skarpety na stopy, kubki w dłoń. Siadamy do obiadu!

Jesienne spaghetti z cukinii


Składniki:
1 spora żółta cukinia
1 marchew
3 pomidory
natka pietruszki
zioła prowansalskie
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
olej z pestek dyni
łyżeczka parmezanu (w wersji wegańskiej: zmielonych orzechów włoskich)

Sposób przyrządzania:
Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wrzuć pokrojone w kostkę pomidory i przesmażaj tak długo, aż woda wyparuje i powstanie gęsty sos.
Cukinię i marchew pokrój nożykiem julienne. Jeśli nie masz – pokrój po prostu na cienkie paski. Końcówki, których już nie da się przerobić na paseczki, pokrój w kostkę.
Wrzuć do sosu pomidorowego i podduś przez chwilę, aby cukinia i marchew delikatnie zmiękła. Dodaj przyprawy i posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wszystko przemieszaj.
Podawaj z łyżka oleju z pestek dyni i odrobiną parmezanu.


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Wygląda genialnie! Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie spaghetti to ja mogę jeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki prosty pomysł, a tak efektownie wygląda! :-) Genialnie to wymyśliłaś.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno kupiłam sobie tę magiczną obieraczkę julienne, ale jeszcze z niej nie korzystała. Cukiniowy makaron wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam tę obieraczkę! Spróbuj zrobić ten makaron, będziesz zachwycona :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie alternatywy makaronu :)

    OdpowiedzUsuń