niedziela, 20 września 2015

Wspólne przegryzanie w środku miasta. Festiwal O Kuchnia! - relacja

Stół zastawiony ziołami, przyprawami, orzechami, mleczkami i słodkościami. Do tego dwa blendery, dwie deski, trzy miski i sztućce do degustacji. Za stołem dwie uśmiechnięte i wyspane dziewczyny, które po cichu zaczęły coś przyrządzać. Za chwilę pojawił się obok nich tłum, a na twarzach przybyłych ukształtowały się piękne sobotnie uśmiechy. Tak w skrócie wyglądały wczorajsze pokazy kulinarne, które razem z Weroniką z lekkojakhel.pl miałyśmy przyjemność prowadzić. Te dwie dziewczyny to właśnie my, a wymienione produkty to składniki wegańskich pyszności, które zniknęły w okamgnieniu.

Sobota szczęśliwa. Od samego rana w mojej głowie podskakiwały z radości rozmaite myśli. Powodów było dużo: odwiedziny Mamy, piękna słoneczna pogoda, jaglanka na mleku ryżowym i przygotowania do pokazów kulinarnych w ramach Festiwalu O Kuchnia! (więcej o wydarzeniu tutaj: KLIK).

Gdy wybiła 14.00 rozpoczęłyśmy pierwszy blok tematyczny: wegańskie pasty roślinne:
Zaprezentowałyśmy:

1. Pikantna fasolowa (przepis znajdziecie tu: KLIK)
2. Kukurydziano-groszkowa (przepis poniżej)
3. Słonecznikowa z suszonymi pomidorami


O 15.30 przegryźliśmy wspólnie bezglutenowe wegańskie słodycze bez pieczenia:

1. Kokosowy pudding jaglany z malinami
2. Trufle chałwowe
3. Wegańska nutella z awokado i ciecierzycy

Dziękuję za liczne przybycie! Cieszę się, że otwartość na kulinarne eksperymenty jest w coraz szerszym gronie, a wspólne przegryzanie pyszności buduje swego rodzaju więź. Ślę także duży uśmiech do Piotrka i Niny, naszych małych i dzielnych Pomocników, bez których wegańskie słodycze nie byłyby tak słodkie:)
Łapcie kilka zdjęć, które cudem udało się zrobić - wszystko działo się tak szybko.

Pasta kukurydziano-groszkowa

Składaniki:
1 puszka kukurydzy
2 puszki groszku
3 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki pasty czosnkowej lub 1 wyciśnięty ząbek czosnku
szczypta soli (używałyśmy różowej himalajskiej)
szczypta pieprzu cayenne

Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zblendować na gładką pastę. Podawać na pieczywie (najlepiej graham) ze świeżą rukolą,oliwkami i pomidorkami.
Smacznego!
fot. Mateusz Zieliński
fot. Mateusz Zieliński
fot. Mateusz Zieliński

Razem zawsze radośniej. Lekkojakhel.pl i przegryzam.pl to już klasyka! ;-) (fot. Mateusz Zieliński)

8 komentarzy:

  1. Zazdroszczę udziału, uwielbiam takie eventy! :-) Nie ma nic lepszego niż jedzenie w dobrym towarzystwie. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna relacja! jesteście kochane :) mam nadzieję, że kiedyś będzie okazja by Was spotkać na takim festiwalu i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria, mam nadzieję, że tak właśnie będzie!:)

      Usuń
  3. świetna relacja! jesteście kochane :) mam nadzieję, że kiedyś będzie okazja by Was spotkać na takim festiwalu i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pasta Kukurydziano-groszkowa to nie tylko istna rewelacja smakowa, ale też wreszcie smaczny sposób dla mnie na przemycenie dużej ilości natki! jestem zachwycona i zajadam jak szalona :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. omommm, nawet nie wiesz, jak cieszy mi się micha :) super! smacznego!

      Usuń