piątek, 7 sierpnia 2015

Przegryź trzyskładnikowe lody. Bez cukru, śmietany i jajek


Czytając ten post, wiesz, że jest ciepło. Ocierasz pot z czoła, masz uchylone okno, popijasz coś smacznego i zastanawiasz się, co robić w weekend. Tak naprawdę mógłbyś jednym ruchem wyłączyć tę stronę, założyć trampki i wyskoczyć gdzieś na miasto. Na lody. Nie zrobisz tego jednak tak szybko. Widzisz zdjęcie domowych lodów powyżej i myślisz, że zjadłbyś właśnie takie. Trzyskładnikowe, szybkie, bez śmietany i cukru. Nic prostszego! Mówisz, masz.


Zostało mi pół wiaderka serka naturalnego. Niecałe pięćset gram serka, z którym kompletnie nie miałam, co zrobić. Sernika mi się nie chciało, samego serka wyjadać łyżeczką też nie bardzo lubię. Ułożyłam więc w głowie scenariusz letniego popołudnia, gdy wracam z pracy, chwytam do ręki kruche wafelki i raczę domowników lodami. Smak? Nie musiałam długo kminić...

Pracowałam kiedyś w kawiarni z mrożonymi jogurtami. Moją ulubioną wariacją była mieszanka jogurtu z pokruszonymi ciasteczkami i masłem orzechowym. Myślałam, że tamten smak pozostanie już w mojej pamięci jako słodko-słone wspomnienie wakacyjnej pracy. Nie do odtworzenia i nie do powrotu. Tęskniłam za nim, serio. I co ja teraz narobiłam? Przywróciłam to wszystko trzema składnikami i kilkukrotnym machnięciem ręką!

Trzyskładnikowe lody orzechowo-daktylowe


Składniki:
500 g serka naturalnego (miałam serek w wiaderku, tak jak do serników)
15 daktyli
2 pełne łyżki masła orzechowego

Sposób przyrządzenia:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdziabać je widelcem. Dodać do serka (warto wszystko mieszać bezpośrednio w wiaderku). Wymieszać, po czym dodać masło orzechowe. Szybkim ruchem przemieszać, a następnie zblendować. Włożyć do zamrażarki na ok. godzinę. Po tym czasie wyciągnąć, przemieszać i ponownie zamrozić. Po kolejnej godzinie lody są gotowe. Jeśli następnego dnia będą za bardzo zamrożone, wystarczy wyciągnąć wiaderko na blat i odczekać ok. 30 minut, by lekko stopniały. Podawać w wafelku lub miseczce. Można dodatkowo posypać pestkami dyni.




Smacznego!

6 komentarzy: