niedziela, 23 sierpnia 2015

Śniadanie podstawowe. Owsianka na wodzie z przyprawami


Gdy czytałam jakiekolwiek wpisy typu "owsianka na wodzie", moje grymasy na twarzy sugerowały, że nie ma nic gorszego. Nie mogłam uwierzyć, że siłą przypraw jest możliwe osiągnięcie smaku, które nie będzie przypominało rozmoczonych mdłych płatków. Jakież było moje zdziwienie, gdy ją zrobiłam.


Kombinowałam, aż w końcu wykombinowałam. Trochę wody, kilka łyżek płatków i ulubione śniadaniowe dodatki. Tę owsiankę zjadłam z takim smakiem, że przez cały dzień uśmiech zdradzał fantastycznie rozpoczęty poranek. Jeśli i Wy wciąż nie możecie przekonać się do wodnej wersji, spróbujcie tego przepisu. I dajcie znać, jakie zdanie macie teraz :)

Owsianka na wodzie z przyprawami


Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka miodu lipowego (w wersji wegańskiej: syropu z agawy)
1 łyżeczka karobu
odrobina cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Garść orzechów włoskich
kilka kropek syropu klonowego

Sposób przyrządzania:
Do rondelka wsypać płatki owsiane. Zalać je wodą, tak by woda była ok. 0,5 cm ponad poziom płatków. Zagotować. Mieszać, aż płatki zgęstnieją. Dodać miód, karob, przyprawy i ponownie gotować przez ok. 5 minut. Przełożyć do miseczki, dodać orzechy włoskie. Całość polać syropem klonowym.





Smacznego!

11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie pożywne owsianki! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie i pewnie jest pyszna. Nie ma to jak owsianka. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis na śniadanie :) Szczególnie pasuje do zbliżających się późno letnich i jesiennych porankòw :) MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo że nie znoszę owsianki na wodzie, ta wygląda naprawdę apetycznie i z chęcią ja wypróbuję! Dawno czekałam na jakiś przepis, po którym bym zwariowała. Dziękuję <3
    http://lifestyleleniwca.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wolę owsiankę na mleku :D
    Ale można spróbować dodać przyprawy, dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja jem tylko owsiankę na wodzie, i nawet nie gotuje tylko zalewam wrzatkiem na 5 min, i masz rację siła tkwi w przyprawach. Cynamon, ja często dodaje kakao, owoce. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń