poniedziałek, 20 lipca 2015

Tu i teraz. Zupa z botwinką


Kojarzy mi się z wczesnym dzieciństwem. Nie jestem w stanie uwierzyć komuś, kto wyzna, że w jego domu nigdy jej nie było. Ciepła, aromatyczna, z sezonowych warzyw, pełna witamin, smaku wolnego lata i ekspresowa w wykonaniu. Smakuje najlepiej, gdy ogromną chochlą nalewają ją kochające dłonie Mamy. Nie sposób odmówić choć jednego talerzyka.


Z tą zupą jest dokładnie tak samo jak z sałatką jarzynową lub jajecznicą. W każdym domu smakuje inaczej, choć może być przygotowywana całkiem podobnie. Nie ma jednak przepisu idealnego. Zawsze będzie o smaku „tu i teraz”. Otulam się myślami, jak dobrze byłoby teraz ogrzać dłonie owinięte wokół miseczki i przytulić się do poduszki pachnącej domem rodziców. Zróbcie ją dla najbliższych. I rozmawiajcie. Dużo, często, miło.

Zupa warzywna z botwinką


Składniki:
1 litr domowego bulionu
1 szklanka aromatycznego wywaru z buraków
5-6 młodych niewielkich marchewek
1/2 szklanki świeżego wyłuskanego groszku
3 średniej wielkości ziemniaki
4-5 buraczków z botwinką
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
opcjonalnie: świeża natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

Zagotować bulion z wywarem z buraków. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew umyć i pokroić w średniej grubości talarki. Posiekać botwinkę z buraczkami. Wszystko wrzucić do gotującego się bulionu z wywarem i podgotować do miękkości. Pod koniec wrzucić świeży zielony groszek i gotować jeszcze ok. 5 minut. Jeśli jest potrzeba, doprawić solą, pieprzem (bulion sam w sobie jest wyjątkowo słony). Dodać szczyptę pieprzu cayenne. Podawać ze świeżą natką pietruszki.  


Smacznego!

A co powiesz na chłodnik? Spróbuj - klik

4 komentarze: