środa, 17 czerwca 2015

Ochota na słodkie. Jaglany krem z czekoladą i nerkowcami


Nigdy nie byłam zwolenniczką popularnego kremu czekoladowo-orzechowego. Nie wyjadałam go łyżeczką, a tym bardziej nie smarowałam nim porannych grzanek. Jestem mocno wdzięczna, że w moim domu zamiast tego smarowidła pojawiały się lokalne miody i domowe masła orzechowe. Nie trudno było mi zatem wykreować zdrową wersję kremu z czekoladą. Na tosty i do zajadania ze słoika. Na wszystkie smutki i radości.

Zwykle unikam czekolady. Nie przegryzam jej w wersji mlecznej, z orzechami, karmelowej czy nadziewanej. Jedynym wyjątkiem są podwójnie czekoladowe babeczki, które przyrządzam na specjalne okazje lub zachcianki mojego M. Ja sama, jeśli już czuję niepohamowaną ochotę, wybieram tę z wysoką zawartością kakao. Tak było i tym razem, gdy miniony dzień wymusił na mnie pochłonięcie czegoś słodkiego, kremowego i intensywnie pachnącego czekoladą. Zainspirowana przepisem z Foodmanii, ugotowałam kaszę, zakasałam rękawy i zmajstrowałam coś dobrego.

Jaglany krem czekoladowy z orzechami


Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
1 i 1/3 mleka migdałowego
2 rządki czekolady o zawartości 90% kakao
2 łyżeczki karobu lub dobrej jakości kakao
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki orzechów nerkowca

Sposób przyrządzania:
Opłukaną kaszę jaglaną zalać mlekiem i gotować w rondelku przez ok. 15 min. Dodać czekoladę i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kasza powinna być gęsta. Dodać kakao,miód i ponownie wymieszać. Orzechy nerkowca zmielić na drobno i dodać do masy. Całość zblendować na krem. Najlepiej smakuje na podpłomykach lub delikatnych wafelkach. Ja przegryzam ją prosto ze słoiczka.




20 komentarzy:

  1. kasza jaglana i nerkowce- niebo w gębie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglada ;) Lubię takie zdrowe alternatywy.
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ten krem a la zakazany do wymawiania :) ja właściwie czasem wyjadałam, ale i tak prawie nigdy nie mieliśmy go w domu, więc żalu nie ma! Świetny dodatek kaszy jaglanej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, rewelacyjne wykorzystanie kaszy na wyjątkowy sposób :)

      Usuń
  4. O rety!!Czekolada i nerkowce <3 To musi być pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna alternatywa dla słodyczy ;) na pewno spróbuje zrobić ;) pozdrawiam i zapraszam do siebie http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał muszę koniecznie spróbować ;) świetny post, chętnie wypróbuję! http://pozytywnego-cos.blogspot.com/2015/06/

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ukrywam, z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Agnieszka - o tak. Jedzenie tego kremu to prawdziwa przyjemność ;-)

      Usuń
  8. Nerkowce <3 Fantastyczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy można kakao i czekoladę zastąpić zmielonych ziarnami kakaowca?/ Kasialot

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, tak :) Tylko dodaj wtedy do kaszy jaglanej 1-2 łyżki oleju kokosowego. I miodem dopasuj sobie poziom słodkości :)

      Usuń