poniedziałek, 15 czerwca 2015

Co przegryzać na diecie? Muffiny z truskawkami!


To był babski wypad. Wyśmienite humory, czerwony samochód, opalone nogi i mnóstwo pysznego jedzenia. Z tego typu wyjazdami już tak jest, że w grę nie wchodzą żadne chrupki, precelki, krakersy i ciasteczka, które zostają na sklepowych półkach i czekają na męski wieczór. Dla dziewczyn zarezerwowane są tylko świeże i tylko pyszne przekąski. A co najważniejsze: dietetyczne!

W naszym koszyku znalazły się wyśmienite grillowane szparagi z czosnkiem, pieczone bataty z miętą, świeża cukinia, pasta groszkowa, jaglane przegryzki i truskawkowe muffiny. Te ostatnie okazały się letnim hitem, bo w sumie... oprócz owoców, nie miałyśmy nic innego na słodko. Towarzyszyły nam nie tylko po kolacji, ale świetnie sprawdziły się jako śniadaniowa alternatywa.

Truskawkami nie da się przejeść. Ile bym ich nie zjadła, zawsze myślę o nich, jak o najwspanialszym dopełnieniu cudownego lata. Mam to jednak do siebie, że jak już znajdę się w pobliżu truskawkowego raju, kupuję ich zbyt dużo, by zjeść "na surowo". Postanowiłam więc, że oprócz waniliowo-truskawkowego koktajlu, przyrządzę z nich muffiny, które zabiorę na nasz dziewczyński wypad za miasto.

Szybkie w zrobieniu, delikatne, odpowiednio słodkie i niesamowicie lekkie. Takie są te babeczki z truskawkami. Doskonale przegryzły się pomiędzy niekończącymi się rozmowami i śmiechami. Śmiało mogą je jeść osoby będące na diecie, które szukają racjonalnych rozwiązań swoich napadów i kryzysów w trakcie odchudzania. Przygotujcie dla swoich pociech lub drugich połówek i spakujcie do szkolnej bądź służbowej torby. Oto najcieplejsza chwila w trakcie letniego dnia! Popijać zimną lemoniadą.

Truskawkowe muffiny z makiem


Składniki:
suche:
1 i 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki maku
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 1 i 1/2 szklanki przekrojonych truskawek

mokre:
1 jajko
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka

Sposób przyrządzania:
W jednej misce wymieszać suche składniki. Dodać truskawki i delikatnie zamieszać. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Mokre przelać do suchych, zamieszać i wypełnić silikonowe papilotki. Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.


Smacznego!







Ten przepis jest doskonały do przegryzienia przez Mamy i dzieci!

6 komentarzy: