poniedziałek, 22 czerwca 2015

Przegryzam Chia. W batonie.


Najpierw zalotnym wzrokiem spojrzałam w tamtą stronę. Zachwyciłam się kształtem, zaciekawiłam czteroliterowym imieniem. Niewielkie perełki mieniące się w torebce zdradzały, że ich wnętrze musi być wyjątkowo wartościowe. Gładka powierzchnia otulona doskonałym PRem, szalenie ciekawa historia, potężna legenda w świecie wielkich małych rzeczy. Wyostrzyłam wzrok, by upewnić się, że moje westchnienia są uzasadnione i prawidłowo skierowane. Chia. Tak, wszystko było na miejscu. Chwyciłam je i pozwoliłam zamieszkać w mojej kuchennej szufladzie.

Lewitujące w nich składniki mineralne, białko, kwasy omega-3 oraz błonnik zdecydowały o kierunku moich działań. Najpierw chwyciłam domowe masło z nerkowców, później spojrzałam na jagody goji, a następnie na cały szereg ustawionych na baczność słoiczków z orzechami. Mieniące się składniki potrząsnęły moją głową: a gdyby tak wszystko zmielić? No i zmieliłam. Na batony.

Odżywcza bomba batonowa


Składniki:
4 łyżki nasion chia
6 orzechów brazylijskich
3/4 szklanki migdałów
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki jagód goji
5 łyżek masła z nerkowców
2 łyżki miodu

Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na sypko. Przełożyć do podłużnej formy i wcisnąć do dna. Włożyć do lodówki na noc.
Batoniki często kruszę i dodaję jako posypkę do śniadaniowego jogurtu lub wykorzystuję jako kruszonkę np. do domowej chałki bądź brioszki - klik.




Smacznego!

Przepis inspirowany blogiem Anny Lewandowskiej.

12 komentarzy:

  1. Good web site you have here.. It's hard to find quality writing like yours these
    days. I truly appreciate people like you! Take
    care!!

    Also visit my weblog b&b ()

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio kupiłam chia teraz wiem z czym je zrobić, zabieram się do roboty! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chia mam, a batony wyglądają zachęcająco, trzeba będzie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. boże, takie pyszności :c i weź tu się odchudzaj XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One beda idealne przy diecie;) uzywaj ich jako kruszonke do jogurtu lub przegryzaj w chwili ochoty na slodkie;)

      Usuń
  5. Wow! Samo zdrowie, tyle pyszności w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń