poniedziałek, 11 maja 2015

Na ciepłe dni. Chłodnik z ćwikłą


Czerwone światło. Stopa niecierpliwie stuka w betonowe kafle, a wzrok śledzi mijające samochody. Co chwilę zerkałam ku górze, by kontrolować proces czerwone-pomarańczowe-zielone. Jest. Razem z zielonym światłem i pierwszym krokiem na pasach, poczułam majowe słońce, które skutecznie przekonywało mnie, aby zdjąć płaszcz. Było mi ciepło. A gdy jest maj, jest mi ciepło i mogę swobodnie przebierać w daniach, tak jak swobodnie wtedy przechodziłam na zielonym świetle, wybieram chłodnik.



Mmm. Moje myśli, krążące wokół zimnego, pięknie zabarwionego chłodnika, nie dawały mi spokoju. Gdy tylko przypomniałam sobie, że w spiżarni czeka na mnie jeszcze słoiczek domowego barszczu i soczyste ćwikła z naszej rodzinnej działki, stopy wzniosły się chyba siedem centymetrów ponad ziemię. Popołudniowe czynności załatwiłam szybko niczym przebieżka przez tor przeszkód i wbiegłam do domu. Po dziesięciu minutach miałam już zaspokojone myśli.

Chłodnik doskonały


Składniki:
1 duży kubek kefiru (400 ml)
1 duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
1 słoiczek utartych buraczków
1/2 szklanki domowego barszczu, a najlepiej koncentratu z buraków
1 średniej wielkości ogórek
pęczek koperku

opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo

Sposób przyrządzania: 
Ogórka obrać i pokroić na niewielką kostkę. Posiekać koperek i wraz z ogórkiem wrzucić do średniej wielkości garnka. Dodać buraczki, a następnie zalać całość kefirem i jogurtem. Wymieszać. Dodać koncentrat lub barszcz i ponownie wymieszać, aż chłodnik nabierze jednolitej barwy.
Podawać z ugotowanym jajkiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.




Smacznego!

9 komentarzy:

  1. lepszy chłodnik w parze buraki+ botwinka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fajno, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na cieplejsze dni świetny posiłek :)
    Plus do tego ten kolor, bardzo przyciąga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcelina, a co najważniejsze - kolor jest stuprocentowo naturalny! :)

      Usuń
  4. Łał, wygląda bardzo apetycznie i kusząco 😀 zaraz wypróbuję 😊 dzięki za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, wygląda bardzo apetycznie i kusząco �� Zaraz wypróbuję �� dzięki za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń