sobota, 30 maja 2015

Kukurydziany z kokosem. Przegryziesz?


Wszyscy ci, którzy mnie dobrze znają, wiedzą, jak bardzo uwielbiam poranki i jak bardzo rozkoszuję się we wszelkiego rodzaju babeczkach. Kilka lat temu, muffin wydawał mi się być pojęciem puszystym, rozpieszczonym, mocno humorzastym. Teraz już wiem, że jest pozycją idealną na śniadanie, przegryzką w pracy lub chwilą odetchnienia w ciągu dnia. Panie i Panowie, przedstawiam kukurydzianego z kokosem. Wprost na Wasze stoły!

Przygotowanie tych muffinów zajęło mi zaledwie kilka minut. Sprytne połączenie suchych i mokrych składników sprawiło, że mój permanentny pośpiech zostać nienaruszony. Jak pięknie jest jeść coś słodkiego, wartościowego i po prostu zdrowego. Przegryzam je i stwierdzam, że mi smakują. Mocno. Przekładam je malinami w syropie oraz miodem z pistacjami. A Ty? Z czym być przegryzł tego muffina?

Śniadaniowe muffiny z kokosem


Składniki:
suche:
1 i 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
garść pestek dyni
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego

mokre:
1/2 szklanka mleka
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko

Sposób przyrządzania:
W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre. Następnie, mokre składniki przelać do suchych i połączyć w całość. Ciasto przełożyć do papilotek silikonowych i piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Trudno się oprzeć muffinom w takich papilotkach;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przegryzę, bo akurat dostałam zapas kukurydzianej :) piękne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Werka, będą idealne na Twoje śniadanie :)

      Usuń
  3. Ja przegryzę z przyjemnością. Przy okazji właśnie mi uświadomiłaś jak dawno żadnych nie robiłam, a też bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Agnieszka, mam nadzieję, że Ciebie zmotywowałam ;-)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie babeczki, w ciemno biorę wszystkie! ;)

    OdpowiedzUsuń