poniedziałek, 18 maja 2015

Kruche. Cynamonowe. Ciepłe. Przegryzam ciastka!


Miniony weekend spędziłam w świecie bieli, czerwieni, zielonych polnych kwiatów, nasłonecznionego tarasu i najcudowniejszych ludzi. Do tego magicznego świata zaprosiliśmy jeszcze przepyszne jedzenie, zimny cydr, puchowe koce i kilogramy uśmiechów. Gdy leniwym okiem spoglądałam na dłużącą się drogę do Gdańska, w głowie wciąż miałam smak migdałowych lodów, a w dłoniach trzymałam najbardziej aromatyczne wspomnienie. Słoik z jeszcze ciepłymi cynamonowymi ciastkami.

Gdy przejedzenie, zwykle nazywane przez mnie śpiączką gastronomiczną, nadchodziło, a moje oczy od patrzenia na cały tydzień powoli stawały się senne, wypatrzyłam słoiczek, którego aromat od początku przyjazdu kręcił mi się w nozdrzach. Cynamon. Lukier z dzieciństwa. I moja przypadłość przegryzania boków oraz spodu, aż zostanie sama warstwa białej polewy. Czasem ją wyrzucam, a czasem, gdy nikt nie patrzy, zajadam. Dorwanie się do pachnącego słoja spowodowało, że na samym dnie zostało tylko kilka sztuk. Gdy nastał świt, zaparzyłam kawę orkiszową i przegryzłam je na tarasie. Słońce tego dnia było wyjątkowo łaskawe dla Warmii. Zapach cynamonu mianuję w te lato zapachem ciepłego majowego poranka!

Kruche ciastka cynamonowe

Składniki:
90 g masła
100 g cukru
1 jajko
opakowanie cukru z wanilią
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 czubate łyżki cynamonu

Sposób przyrządzania:
Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Rozwałkować na blacie i wykrawać pożądane kształty. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 20 min w 180 stopniach. Smakują w każdej postaci.




Smacznego!




4 komentarze:

  1. Uwielbiamy wszystko co cynamonowe ! :)
    Ostatnio nawet robiłam roladki mięsne z cynamonem i śliwkami - i wiesz - że pyszne ! :)

    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Agnieszka,
      ja przez długi czas unikałam cynamonu, a teraz... uwielbiam! W daniach wytrawnych także :)

      pozdrawiam!

      Usuń
  2. Również podpisuję się pod tym - uwielbiam wszystko, gdzie jest cynamon :)
    Ciasteczka nic tylko brać i chrupać!

    OdpowiedzUsuń